FARMİ-ISCI20 ve FARMİ-ISCI99 kahverengi hardal bitkileri biyofumigasyon yeşil gübre bitkisi olarak kullanılmak üzere Endüstri Bitkileri Araştırma Merkezi/Bologna/İTALYA’da Dr. Luca LAZZERİ tarafından ıslah edilmiştir. Çeşitlerin ticari haklarının sahibi ise NUTRİEN (Eski adı:GRİUM İtalia Cerealtoscana) Şirketidir.
Çeşitler Türkiye’ye ilk olarak 2012 ilkbaharında FARMİ Tarımsal şirketimiz tarafından getirilerek; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu ve Özgörkey Gıda Ürünleri arazilerinde denemeleri yapılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitki Tescil Komitesi tarafından bu denemelerin olumlu sonuçları dikkate alınarak Ağustos-2012 de çeşitlere Türkiye’de üretim izni verilmiştir. Akabinde çeşitlerimiz yukarıdaki lokasyonlar yanında Manisa Beydere Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü’nde de tescil denemelerine alınmış ve 2015 yılında Türkiye’nin ilk yeşil gübre çeşitleri olarak tescil edilmişlerdir.
FARMİ-ISCI20 Çeşidi İtalya da 2004 yılında tescil edilmiştir. Her toprak ve her iklim koşulunda yüksek biomas verimine ulaşabilen dayanıklı bir çeşittir. GSL oranı yüksek olup biyosidal puanı 3 (1-5 ıskalası) olarak bildirilmektedir.
FARMİ-ISCI99 Çeşidi İtalya da 2006 yılında tescil edilmiştir. GSL oranı çok yüksek olup biyosidal puanı 4 (1-5 ıskalası) olarak bildirilmektedir. Yetişme koşulları bakımından ISCI 20 ye göre daha seçiçi olup iyi bir biomas üretimi için sulama ve gübreleme esastır.
FARMİ-ISCI20 ve FARMİ-ISCI99 YEŞİL GÜBRELEMENİN ETKİLİ OLDUĞU HASTALIK ETMENLERİ RHİZOCTONİA - PEMBE ÇÜRÜKLÜK-PYTHİUM SCLEROTİNİA -FUSARİUM KURU ÇÜRÜKLÜĞÜ FUSARİUM SOLGUNLUĞU-KÖK UR NEMATODLARI- DOMATES SOLGUNLUĞU-TEL KURTLARI
Yurdumuzda yapılan denemelerde sera koşullarında ekimden itibaren 90 günde dekara 12 ton ; tarlada 60 günde dekara 5 ton biomas elde edilmiştir. Bu miktarlar dekara 6 ton ve 2,5 ton ahır gübresine eşdeğerdir.
Ekim normu dekara 1 kg tohumdur. Bu miktar 40 kg amonyum sülfat gübresi ile karıştırıldıktan sonra ertesi üretim sezonunda hastalığını kontrol etmek istediğimiz tarlaya mibzer ya da elle serpme ekilir. Gerektikçe sulanır. Bitkiler tam çiçeklenme zamanında uygun bir aletle parçalanıp hemen pullukla toprağa gömülür ve imkan varsa sulanır.
Bu toprağa karıştırma işleminden onbeş gün sonra esas ürün ekilebilir, fide dikilebilir.