Zeytin solgunluğu Verticillium dahliae isimli toprak mantarı tarafından ağacın iletim demetlerinin tıkanması hastalığıdır. Hangi taraftaki iletim demeti tıkanmış ise onun beslediği dal ve yapraklar ağacın üstünde solup kurur, ağaç güçten düşer. Şiddetli durumlarda ağaç tamamen kuruyabilir.
Bu mantar sadece zeytin ağaçlarının değil Pamuk, Asma, pek çok sebze türü, meyve ağaçları ve çilek bitkilerinin de düşmanıdır. Toprakta uzun yıllar canlı kalabilir.
Zeytin solgunluğunu tedavi edecek herhangi bir kimyasal ilaç bulunmamaktadır.
Biyofumigasyon; toprakta parçalanırken mikrop öldürücü ITC gazını çıkarma özelliğine sahip FARMİ kahverengi hardal çeşitlerimiz kullanılarak hem yeşil gübreleme yapan hem de topraktaki bitki hastalık etmenlerinin, nematodların ve yabancı otların azaltılması işlemidir. Zeytin solgunluğu mikrobu bu işlemden en fazla etkilenenlerden biridir.
FARMİ kahverengi hardal tohumları zeytin bahçesine 15 Şubat - 15 Mart arasında ekilir.
Ekim Sıklığı ve Şekli: Dekara kullanılıcak tohum miktarı 1,0 kg dır. Serpme ekimde tohum kaba kum ya da kimyevi gübre ile karşılaştırılarak saçılır. Üzerine hafif bir tırmık çekilir. Mibzerle ekimden tohum 4-5 katı kadar amonyum nitrat gübresi ile karşılaştırılarak mibzerin tohum gözüne konulur ve tohum gözleri bir atlıyarak kapatılarak ekim yapılır.
Bakım İşlemleri: Başka bir bakımı yoktur.
Toprağa Karıştırma: Hardal bitkileri Mayıs ayında rotovatör ya da zincirli parçalayıcı gibi bir aletle parçalanır. Parçalanmış hardalların çabuk çürümesi için 10 kg/da DAP ya da 7 kg/da üre üzerlerine saçıldıktan sonra pullukla toprağa gömülür. Son olarak rotovatör ya da disakro çekilerek kesek aralarında gaz kaçısı önlenir.
Önemlidir: Biyosidal etkiyi sağlamak için kahverengi hardal bitkilerini toprağa gömme işleminin parçalamadan sonraki en geç bir saat içinde bitirlmesi gerekir. Bu nedenle ya iki traktör birbiri peşi sıra çalıştırılır ya da kombine aletler kullanılır.